Czas wstawać do pracy! Jest to zadanie szczególnie trudne, jeśli nie do końca za swoją pracą przepadamy, a do tego jeszcze musimy wstać bardzo wcześnie, bo przed nami długa droga? Z całą pewnością nie będzie jednak tak źle i uda się nam przetrwać kolejny dzień ?kieratu?, jeśli tylko zadbamy o odrobinę przyjemności i wytchnienia przy aromatycznej kawie.
Przerwa na kawę to zapewne nasza ulubiona część dnia w pracy. Aby była jeszcze lepsza i dodała nam pozytywnej energii do dalszego działania, warto wypróbować kilka ciekawych przepisów na niecodzienną kawę, która zapewni? codzienną dawkę rozkoszy dla podniebienia!
Słodka i schłodzona ? pyszna kawa na dobry początek dnia w pracy
Składniki na jedną kawę:
- 25 ml espresso
- 40 ml mleka
- 10 ml sosu czekoladowego
- łyżka bitej śmietany
- 2 kostki lodu (opcjonalnie)
Jeśli chcemy przygotować sobie orzeźwiającą, schłodzoną kawę, wrzucamy lód do shakera i dodajemy resztę składników, poza bitą śmietaną. Kawa powinna być przestudzona. Energicznie potrząsamy shakerem, aby połączyć wszystkie składniki. Przelewamy kawę do szklanki i dekorujemy bitą śmietaną.
Jeśli mamy ochotę na gorącą kawę, postępujemy tak samo, z tym, że nie dodajemy lodu i nie studzimy kawy przed wymieszaniem.
Kawa jajeczno-waniliowa
Jest to wyjątkowo ciekawa kawa, delikatna i puszysta, a jej przygotowanie jest stosunkowo proste i szybkie. Warto spróbować!
Składniki na jedną kawę:
- 45 ml espresso
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- 20 ml mleka
- 1 gałka lodów waniliowych
- kostki lodu wedle uznania
Wrzucamy do shakera kostki lodu i wlewamy wystudzoną kawę. Ucieramy żółtko z cukrem i mlekiem, aż powstanie puszysta pianka i dodajemy do shakera. Energicznie wstrząsamy przez kilka sekund. Do szklanki nakładamy gałkę lodów waniliowych i zalewamy puszystą kawą.
Przed rozbiciem jajka, parzymy je przez kilka sekund we wrzątku, aby pozbyć się bakterii.
Kawa czekoladowo-waniliowa
A teraz coś, co przypadnie do gustu miłośnikom mocno czekoladowych smaków.
Składniki na jedną kawę:
- 25 ml espresso
- 40 ml mleka
- 15 ml sosu czekoladowego
- 1 gałka lodów waniliowych
- kostki lodu
Wlewamy sos czekoladowy do przezroczystej szklanki (około 1 cm) i dodajemy gałkę lodów waniliowych. Kostki lodu wrzucamy do shakera, wlewamy mleko, kawę i trochę sosu czekoladowego. Energicznie potrząsamy do wymieszania składników. Przelewamy kawę do szklanki.
Jeśli chcemy zrobić kawę ?czekoladowo-czekoladową?, lody waniliowe oczywiście możemy zastąpić czekoladowymi.
Kawa mocno owocowa
I jeszcze jedna propozycja, tym razem dla miłośników smaków owocowych.
Składniki na jedną kawę:
- 45 ml espresso
- 10 ml osłodzonej wody (cukier wedle uznania)
- 20 ml ulubionego syropu owocowego
- bita śmietana
- kostki lodu
Gotową bitą śmietanę mieszamy z syropem owocowym ? możemy do tego celu użyć miksera. Wkładamy ?owocową śmietanę? do lodówki. Wrzucamy kostki lodu do shakera, dodajemy kawę i osłodzoną wodę. Potrząsamy do wymieszania składników i schłodzenia kawy. Przelewamy kawę do szklanki. Jej wierzch dekorujemy wcześniej przygotowaną śmietaną z syropem.
Jeśli mamy ochotę na gorącą kawę, postępujemy tak samo, z tym, że nie dodajemy lodu i nie studzimy kawy przed wymieszaniem.
Dobra rada:
Każda z naszych kaw będzie się prezentowała jeszcze lepiej, jeśli brzegi szklanki ozdobimy kryształkami cukru. Jak to zrobić? Wystarczy, że brzegi pustej szklanki zanurzymy delikatnie w wodzie, a następnie włożymy do cukru. Cukier przyklei się do mokrych brzegów i stworzy elegancką dekorację.
Wlewając kawę i dodając inne składniki do tak ozdobionej szklanki, musimy zachować ostrożność, aby nie zepsuć dekoracji.
Więcej kawowych porad i ciekawostek: https://przepisynakawe.pl/