Kawa w pracy - codzienna dawka rozkoszy dla podniebienia
środa , 24 Październik 2018
Główna » Informacje » Kawa w pracy – codzienna dawka rozkoszy dla podniebienia
Kawa w pracy – codzienna dawka rozkoszy dla podniebienia

Kawa w pracy – codzienna dawka rozkoszy dla podniebienia

Czas wstawać do pracy! Jest to zadanie szczególnie trudne, jeśli nie do końca za swoją pracą przepadamy, a do tego jeszcze musimy wstać bardzo wcześnie, bo przed nami długa droga… Z całą pewnością nie będzie jednak tak źle i uda się nam przetrwać kolejny dzień „kieratu”, jeśli tylko zadbamy o odrobinę przyjemności i wytchnienia przy aromatycznej kawie.

Przerwa na kawę to zapewne nasza ulubiona część dnia w pracy. Aby była jeszcze lepsza i dodała nam pozytywnej energii do dalszego działania, warto wypróbować kilka ciekawych przepisów na niecodzienną kawę, która zapewni… codzienną dawkę rozkoszy dla podniebienia!

Słodka i schłodzona – pyszna kawa na dobry początek dnia w pracy

Składniki na jedną kawę:

  • 25 ml espresso
  • 40 ml mleka
  • 10 ml sosu czekoladowego
  • łyżka bitej śmietany
  • 2 kostki lodu (opcjonalnie)

Jeśli chcemy przygotować sobie orzeźwiającą, schłodzoną kawę, wrzucamy lód do shakera i dodajemy resztę składników, poza bitą śmietaną. Kawa powinna być przestudzona. Energicznie potrząsamy shakerem, aby połączyć wszystkie składniki. Przelewamy kawę do szklanki i dekorujemy bitą śmietaną.

Jeśli mamy ochotę na gorącą kawę, postępujemy tak samo, z tym, że nie dodajemy lodu i nie studzimy kawy przed wymieszaniem.

Kawa jajeczno-waniliowa

Jest to wyjątkowo ciekawa kawa, delikatna i puszysta, a jej przygotowanie jest stosunkowo proste i szybkie. Warto spróbować!

Składniki na jedną kawę:

  • 45 ml espresso
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru
  • 20 ml mleka
  • 1 gałka lodów waniliowych
  • kostki lodu wedle uznania

Wrzucamy do shakera kostki lodu i wlewamy wystudzoną kawę. Ucieramy żółtko z cukrem i mlekiem, aż powstanie puszysta pianka i dodajemy do shakera. Energicznie wstrząsamy przez kilka sekund. Do szklanki nakładamy gałkę lodów waniliowych i zalewamy puszystą kawą.

Przed rozbiciem jajka, parzymy je przez kilka sekund we wrzątku, aby pozbyć się bakterii.

Kawa czekoladowo-waniliowa

A teraz coś, co przypadnie do gustu miłośnikom mocno czekoladowych smaków.

Składniki na jedną kawę:

  • 25 ml espresso
  • 40 ml mleka
  • 15 ml sosu czekoladowego
  • 1 gałka lodów waniliowych
  • kostki lodu

Wlewamy sos czekoladowy do przezroczystej szklanki (około 1 cm) i dodajemy gałkę lodów waniliowych. Kostki lodu wrzucamy do shakera, wlewamy mleko, kawę i trochę sosu czekoladowego. Energicznie potrząsamy do wymieszania składników. Przelewamy kawę do szklanki.

Jeśli chcemy zrobić kawę „czekoladowo-czekoladową”, lody waniliowe oczywiście możemy zastąpić czekoladowymi.

Kawa mocno owocowa

I jeszcze jedna propozycja, tym razem dla miłośników smaków owocowych.

Składniki na jedną kawę:

  • 45 ml espresso
  • 10 ml osłodzonej wody (cukier wedle uznania)
  • 20 ml ulubionego syropu owocowego
  • bita śmietana
  • kostki lodu

Gotową bitą śmietanę mieszamy z syropem owocowym – możemy do tego celu użyć miksera. Wkładamy „owocową śmietanę” do lodówki. Wrzucamy kostki lodu do shakera, dodajemy kawę i osłodzoną wodę. Potrząsamy do wymieszania składników i schłodzenia kawy. Przelewamy kawę do szklanki. Jej wierzch dekorujemy wcześniej przygotowaną śmietaną z syropem.

Jeśli mamy ochotę na gorącą kawę, postępujemy tak samo, z tym, że nie dodajemy lodu i nie studzimy kawy przed wymieszaniem.

Dobra rada:

Każda z naszych kaw będzie się prezentowała jeszcze lepiej, jeśli brzegi szklanki ozdobimy kryształkami cukru. Jak to zrobić? Wystarczy, że brzegi pustej szklanki zanurzymy delikatnie w wodzie, a następnie włożymy do cukru. Cukier przyklei się do mokrych brzegów i stworzy elegancką dekorację.

Wlewając kawę i dodając inne składniki do tak ozdobionej szklanki, musimy zachować ostrożność, aby nie zepsuć dekoracji.

Więcej kawowych porad i ciekawostek: https://przepisynakawe.pl/